KLIPPNING / RAKNING

Symbolen med röd-vit pålen härstammar från en tid då barberaren eller frisörer kallades bard skärare och gjorde mycket mer än att bara vårda kundernas hår o skägg.


Under medeltiden tog de hand om alla sorters mindre blessyrer. De drog ut tänder, behandlade bölder, utförde mindre operationer och amputationer, bytte förband, gjorde åderlåtningar med mera. En del gav sig till och med in på trepaneringar - genomborrningar av kraniet i behandlande syfte.


Pålen med den vita och röda färgen blev tidigt en symbol för barberarens skrå. Det vita och det röda symboliserar de vita och blodfläckade förband som fladdrade i vinden när de hängde på tork. Pålen är den stav som kundrena grep om när de ville få ådrorna att framträda tydligt, så att åderlåtningen kunde göras på rätt sätt.


Idén till symbolen har förmodligen uppstått på grund av att barberana hängde sina förband på tork utanför butiken. När dessa fladdrade i vinden fungerade bandagen som reklam.


Under 1700-talet började det emellertid uppstå stridigheter mellan läkare och barberare, 1745 beslöts det att engelska barberarskrået skulle delas i två: ett skrå för barberare som uteslutande såg till kundernas behov av hår- och skäggvård, ett skrå för kirurger. Barberarna behöll symbolen.


Söker du någon som klipper en Crew cut eller Flat top cut?

Söker du någon som kan rakning?


Då behöver du inte leta längre, kom in så ordnar jag det!

Tomten klipper skägget hos Guldlocken

Skäggväxt. Denna ibland så oönskade behåring som miljontals män världen över försöker få styr på dagligen och som hur man än behandlar alltid kommer tillbaka. Är du också en av de som tröttnat på att rakapparaten inte får med sig alla hår, eller att flerbladshyveln slits fortare än du hinner säga just flerbladshyvel?


Merkur har sedan många år tillverkat rakhyvlar, så kallade safety razors, i gediget tyskt stål. Hyvlarna garanterar dig ett klart överläge i kampen mot skägget och håller så pass hög kvalitet att du kan ha den livet ut. Kombinerar du en Merkur Rakhyvel med en rejäl rakkräm får du en rakning som är närmre än någonsin och verkligen håller världsklass!

En Merkur Rakhyvel är dessutom en ganska nätt investering - när du väl skaffat själva rakhyveln kostar bladen så pass lite att du snabbt tjänat igen kostnaden!


Som nämnts tidigare krävs det lite speciell teknik när man använder dubbelbladshyvlar. På grund av den otroliga skärpa som rakbladen håller behövs inget tryck alls när du rakar - man får helt enkelt låta hyveln göra sitt jobb!


En annan framgångsfaktor när det kommer till själva rakningen är de produkter som används vid sidan av. Rakningen avgörs inte av hyveln allena, utan kräver en bra förberedelse av skäggstråna för att resultatet ska bli så optimalt som möjligt. Rakolja, rätt lödder, alunstift och en bra shavebalm är produkter som underlättar och gör rakningen till vad den ska vara - ett nöje!

Guldlocken har alla tillbehöver du kan tänkas behöva.


Rätt lödder får man genom att införskaffa en bra raktvål eller rakkräm. Denna ska sedan appliceras i ansiktet, antingen med fingrarna eller med en rakborste. Är man ute efter perfektion är rakborste enda alternativet - denne fördelar löddret jämnt mellan skäggstråna, lyfter de och gör att rakhyveln kommer åt bättre. En bra rakborste är tillverkad i äkta grävlingshår, eftersom håren absorberar vattnet och gör det enklare för dig att vispa upp ett bra lödder.

Rakborstar i grävlingshår hittar du under produkter från Truefitt & Hill.


När du väl kommit igång med rakningen kommer du märka skillnad. Skulle olyckan ändå vara framme är alunstift att rekommendera. Dessa drar ihop skärsåret och får det att läka fort - du slipper med andra ord papperstussar i ansiktet.Copyright © Guldlockens Barber shop 2012